Træning i varmt vand

 

07384Man har større bevægelsesfrihed i det varme vand. Derfor er det muligt at forbedre sin kondition – bevægelighed – muskel styrke – udholdenhed og balance.

Man kan bruge varmt vands træning til smertelindring og afspænding.

Afhjælpning af gener i bindevævet – led, knogler og muskler.

Det hjælper på problemer med – nakke – ryg – gigt – vægt – hjerte – lunger – senhjerneskade – autisme – ADHD – angst – ødemer – blodgennemstrømning øges.

Blodvolumen i hjertet øges op til 30 %, hvorved slagvolumen øges og pulsen falder 10-15 slag/min. (perifere kar bliver mindre stive i varmt vand, blodtrykket falder. Derfor forbedre bassin træningen kondition og muskulær og metabolisk funktion.

Hvis man har hjerteproblemer og er ældre skal man gå roligt i og op af vandet.

Blodgennemstrømningen forøges op til 7 % i hjernens arterier, når man står i vand til hoftehøjde. Hvilket kan have positiv effekt på hjernens funktioner. Så varmt vand er godt for funktions nedsættelser der har med hjernen at gøre.

Lungefunktionen forbedres i varmt vand, så respirations-musklerne styrkes og udholdenhed bedres.

Ved problemer med luftvejene er det vigtigt at skifte mellem stående og liggende position i vandet.

Nyrerne får øget blodgennemstrømning, derfor er det vigtigt at drikke vand, hvis man opholder sig i vandet i længere tid, ellers vil man dehydrere.

Der sker også ændring i det autonome nervesystems neurotransmittere, kaldet katekolaminer, de vigtigste er adrenalin, noradrenalin og dopamin.

Noradrenalin spiller en væsentlig rolle i, hvordan kroppen reagerer på stress – opretholde kroppens normale funktioner som puls, kar modstand, blodtryk og blodsukker. Åbning af bronkiale luftvejene, og konvertering af kropslige fedtstoffer, fedtsyrer. Noradrenalin er et forstadium til adrenalin. Noradrenalin og adrenalin bidrager til at opretholde et stabilt indre miljø i kroppen.

Adrenalin og noradrenalin er også hormoner, som dannes i binyremarven og afgives til blodet. De kaldes stress hormoner, da mængden øges ved stress eller hårdt arbejde. Det øger hjertefrekvensen og får arterierne i tarm, nyre og hud til at trække sig sammen. Resultatet er øget blodgennemstrømning af skelet muskulaturen. Samtidig bevirker adrenalin og noradrenalin øget nedbrydning af glykogen i muskler og lever og af fedt i fedtvæv, hvorved energiforsyningen til musklerne øges.

Dopamin øger pumpe styrken i hjertet og øger blodforsyningen til nyrerne og er det signalstof, der styrer hjernens belønnings center – og altså indirekte glædes-følelsen. Den ro og tilfredshed, du føler i kroppen, skyldes også dopamin. Dopamin er med til at styre vores blodtryk, stofskifte og fordøjelse og hjælper os til en bedre indlæring og koncentration og er det stof, der gør ting meningsfulde for os.

 

 

 
Du er her: ForsideFor medlemmerTræning i varmt vand

Svømmeklubben HASI
Svømmecenter Nordvest
Nylandsvej 80
8600 Silkeborg
Onsdage fra 18.00 – 20.30

www.hasi.dk